Hipertensiunea arteriala – doctorul raspunde

Daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala esentiala (HTAE), este bine sa cunoasteti raspunsul la urmatoarele intrebari. Va propun un joc. Un test grila, insotit de explicatiile corespunzatoare. Ce punctaj ati obtinut? 🙂  

💊🩺 Cat timp fac tratament?

 1. Pana se termina cutia
 2. Pana cand se normalizeaza tensiunea
 3. Toata viata

Hipertensiunea arteriala esentiala este o boala cronica, asadar, tratamentul este pe perioada indelungata. Acesta nu se termina odata cu pastilele cumparate cu prima reteta eliberata, dar continua, de regula, toata viata. Chiar daca tensiunea arteriala s-a normalizat, tratamentul trebuie continuat pentru a ne asigura ca valorile se mentin in limite normale.

💊🩺 Mi s-a initiat recent tratament antihipertensiv. In continuare fac tensiune mare. Ce se intampla?

 1. Tratamentul nu este bun
 2. Tratamentul acesta imi creste tensiunea
 3. Tratamentul trebuie ajustat

Trebuie sa retinem ca niciun tratament antihipertensiv, insusi prin denumirea lui, nu are cum sa creasca tensiunea. Se poate intampla, insa, ca tratamentul administrat sa nu o controleze suficient. De regula, tratamentul antihipertensiv are nevoie de cca. 2-3 saptamani ca sa actioneze la eficacitate maxima. Este necesar sa evitam si factorii agravanti, cum ar fi sarea si stresul, ori de cate ori este posibil. Daca sub tratamentul initial, totusi, tensiunea arteriala se mentine ridicata, inseamna ca tratamentul trebuie ajustat. Asta implica sa crestem dozele sau sau adaugam si alte clase de antihpertensive.

💊🩺 De ce nu mi se dau de la inceput doze mai mari sau mai multe medicamente, ca sa fiu sigur ca tensiunea mea nu mai creste peste limita?

 1. Doctorul nu este bun
 2. Exista riscul hipotensiunii arteriale

Principala problema cu tratamentul antihipertensiv, este hipotensiunea pe care o poate provoca. Hipotensiunea se poate manifesta cu stare de rau sau chiar pierderea starii de constienta. Totodata, la un pacient al carui organism s-a obisnuit cu tensiuni foarte mari, peste 180mmHg, nu ne dorim sa o scadem mult prea mult, prea repede. Aceasta se face treptat. Desi uneori gasim din prima solutia perfecta, normalizarea valorilor tensionale este un proces, care implica prima consultatie, apoi cateva controale la un interval prestabilit.

💊🩺 Vecinul meu ia un medicament pe nume X, iar tensiunea lui este bine controlata. I-am propus medicului meu cardiolog sa mi-l dea si mie. Ce ar trebui sa faca medicul?

 1. Sa imi dea ce vreau ca sa plec multumit
 2. Sa refuze indignat solicitarea mea
 3. Sa gandeasca un tratament adaptat nevoilor mele, care poate fi, sau nu, medicamentul X

Fiecare organism este diferit. Tratamentul se apreciaza in functie de valorile tensionale mai mult sau mai putin ridicate, de raspunsul la tratamentele anterioare, de alte boli de care sufera pacientul, de potenta fiecarei clase terapeutice si a fiecarui medicament in parte, si de posibilele reactii adverse. Sub toate aceste aspecte, se face o estimare partial matematica, dar si instinctuala, si se elaboreaza o schema terapeutica. De ce si instinctual? Pentru ca nu putem sti cu precizie cat de bine va functiona un anumit tratament pentru un anumit pacient. Pot sa spun, insa, ca exista solutii aproape pentru orice caz de hipertensiune arteriala si, cu perseverenta si incredere, problema se poate rezolva.

💊🩺 Inainte aveam un tratament antihipertensiv si tensiunea mea mai crestea o data la 2-3 zile. Acum, medicul mi-a schimbat tratamentul, m-a pus sa masor tensiunea de 3 ori pe zi, si tensiunea mea creste mai mereu. Ce se intampla?

 1. Schimbarea nu este buna pentru mine
 2. Doctorul care mi-a recomandat vechiul tratament era mai bun
 3. Tensiunea mea nu era eficient controlata nici cu tratamentul vechi, dar nu o masuram la fel de des ca sa pot aprecia acest lucru

Numim pacient hipertensiv si acel pacient care sta mereu pe tensiuni mai mari ca 140mmHg, dar si pe acela la care tensiunea arteriala doar oscileaza in afara limitelor de normalitate. Un hipertensiv poate sa aiba tensiune buna acum si foarte mare peste o ora. In plus, multi hipertensivi sunt asimptomatici, mai ales cand boala are un istoric indelungat. Chiar si printre cei care sustin ca resimt dureri de cap sau ameteli uneori, mi se intampla sa le masor tensiunea 180mmHg in cabinet si atunci ii intreb: acum simtiti ceva? Nu. Este foarte probabil sa nu fim constienti de gravitatea hipertensiunii si de frecventa puseelor, atunci cand masuram rar tensiunea arteriala, sau chiar daca o facem o data  pe zi. De aceea medicul se foloseste atat de tensiunea masurata la cabinet, de automasurarea valorilor tensionale de cel putin 2-3 ori pe zi, pe o perioada mai lunga (caietul de tensiune) si de monitorizarea Holter TA/24h, ori de cate ori este posibil.  Cand un pacient afirma ca valorile lui tensionale se mai ridica cand si cand, mai ales la valori de peste 180mmHg, in repaus, este foarte probabil ca tratamentul actual sa nu mai fie suficient. Atunci este necesar sa inlocuim sau sa suplimentam tratamentul vechi, progresiv, pana cand obtinem efectul dorit.

💊🩺 Inainte aveam 20mg din medicamentul X si acesta a fost inlocuit cu 10mg din medicamentul Y. Nu este prea putin?

 1. Este prea putin
 2. Este prea mult
 3. 1mg dintr-un medicament nu este echivalent cu 1mg din alt medicament

Potenta medicamentelor din clase diferite, dar chiar si in cadrul aceleasi clase terapeutice este diferita. De principiu, 1mg dintr-un medicament nu este echivalentul a 1mg din alt medicament, la nivel de eficacitate.

💊🩺 Acum tensiunea mea s-a stabilizat si tratamentul functioneaza foarte bine. De ce trebuie sa mai vin la controale periodice?

 1. Pentru ca doctorului ii place sa ma vada
 2. Pentru ca trebuie sa duc anual o scrisoare medicala la medicul de familie
 3. Pentru ca tratamentul trebuie adaptat nevoilor ulterioare

Nu doar ca fiecare organism este diferit, dar chiar acelasi organism se poate schimba in timp. Un tratament odata eficient poate sa devina prea slab, sau, mai rar, prea puternic. Sau, pur si simplu, desi tensiunea este bine controlata, medicamentele pot sa devina contraindicate, potentialul reactiilor adverse crescand. Inaintam in varsta, iar mediul de viata se schimba, atat cel inconjurator, cat si cel interior. Controalele periodice au rolul de a verifica acest tratament sub raport eficacitate-siguranta si sa propuna ajustarile de rigoare.

💊🩺 Daca tensiunea mea este mare, dar eu ma simt foarte bine asa, de ce trebuie sa iau tratament?

 1. Pentru ca insista sotul
 2. Pentru ca doctorii stiu doar sa dea medicamente
 3. Pentru ca hipertensiunea arteriala este un factor de risc cardiovascular care trebuie eliminat.

Capacitatea de adaptare a organismului nostru este una extraordinara. Se produc modificari care ne ajuta sa traim cu anumite boli, fara sa simtim ca ceva este in neregula. Dar aceste modificari sunt nocive pe termen lung si pot sa atraga cu sine alte probleme de sanatate, poate mult mai grave. Un hipertensiv obisnuit pe tensiuni de 180mmHg, s-ar putea sa se simta rau, ametit, atunci cand tensiunea lui este 120-130mmHg. Usor-usor, insa, el se va reobisnui cu valorile normale si riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut va scadea, pentru ca hipertensiunea arteriala netratata este unul din factorii de risc cardiovascular.

De la stomac la inima – axul enterocardiac in chirurgia bariatrica

Acest articol este doar o sursa de informare si nu reprezinta recomandari medicale!

By-pass-ul gastric si alte proceduri pentru slabit, cunoscute sub denumirea de chirugie bariatrica, implica interventii la nivelul tubului digestiv care ajuta la scaderea in greutate. Apelam la aceste interventii atunci cand dieta si exercitiul fizic nu sunt suficiente si/sau pacientul prezinta probleme grave de sanatate datorate obezitatii. Chirurgia bariatrica ajuta in caz de boala cardio-vasculara ischemica sau accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, steatoza hepatica si apnee in somn.

Este binecunoscut beneficiul chirurgiei bariatrice cu privire la reducerea riscului cardiovascular. Scade rezistenta la insulina, scade masa ventricului stang, si se observa imbunatatiri alte functiei cardiace globale.

Complicatiile cardio-vasculare legate de scaderea brusca si masiva in greutate sunt, insa, mai putin cunoscute. Aceste complicatii se datoreaza, in principal, unui dezechilibru ce apare la nivelul sistemului nervos responsabil de functiile involuntare, reflexe, implicit de functiile organelor interne.

In decurs de 12 luni de la o interventie chirugicala de reducere a stomacului, se produce o crestere progresiva a tonusului parasimpatic (cu rol in relaxare), si scade raspunsul simpatic (cel care mentine starea de alerta).

Astfel, o interventie de „gastric sleeve“, spre exemplu, la un pacient anterior hipertensiv si tahicardic poate duce la normalizarea tensiunii arteriale si a pulsului, permitand reducerea sau chiar intreruperea medicamentelor.

Uneori insa, efectul devine foarte pronuntat, si un pacient cunoscut cu puls normal va deveni bradicardic. Pare ca exista o relatie direct proportionala intre reducerea indicelui de masa corporala si a pulsului. O ipoteza sustine si actiunea directa a leptinei la nivelul receptorilor cardiaci. Leptina este o adiponectina eliberata de celulele grase si se gasestre in concentratii crescute la pacientii obezi, producand tahicardie.

Din fericire, in majoritatea cazurilor bradicardia post-chirurgie bariatrica este asimptomatica si nu necesita tratament. Problema este considerata benigna, are un prognostic bun pe termen lung si NU NECESITA implantarea unui stimulator cardiac. Pentru situatii severe, simptomatice, in literatura de specialitate sunt citate cazuri tratate eficient si simplu cu anticolinergice. Un exemplu este scopolamina transdermica folosita pentru raul de miscare, greata si varsaturile post-anestezie sau tulburarile de tip Parkinsonian. In acest fel, actionam pe cauza si nu pe efect. Atentie! Aceste medicamente se administreaza numai la indicatia medicului, respectand contraindicatiile si tinand seama de posibilele efecte adverse. Acest articol este doar o sursa de informare si nu reprezinta recomandari medicale!

Adeseori, in medicina, cunoasterea mecanismelor unei patologii, poate evita investigatii invasive non-necesare sau, in cazul de fata, tratamente interventionale cu impact psiho-social.

Altfel spus, destinatia poate fi aceeasi, dar calatoria conteaza! 😉

Dedicat colegilor cardiologi, chirurgi generalisti, pacientului in cauza si…tuturor celor interesati.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bariatric-surgery/about/pac-20394258

Cureus | Delayed Chronotropic Response due to Autonomic Imbalance Presenting as Dyspnea on Early Exertion: A Complication of Bariatric Surgery

A woman who lost weight at the cost of her heartbeat – PubMed (nih.gov)

www.medicinenet.com/side_effects_of_transderm-scop_scopolamine/side-effects.htmhttps://www.drugs.com/pro/scopolamine-patch

Trombul intracardiac

Tromb (cheag) cardiac, apărut prin perturbarea circulației intracardiace a sângelui, în acest caz prin contracție deficitara a muschiului cardiac cu scăderea forței de expulzare.

Trombul din imagine este mai vechi de 12 luni, este organizat, riscul de fragmentare și embolizare este foarte mic în urma endotelizarii, iar funcția contractila a inimii este imbunatatita fata de examinările precedente.

➡️ Cauza principala a formarii trombului intracardiac ventricular este infarctul extins de miocard. Urmatoarele etiologii sunt cardiomiopatia dilatativa non-ischemica si boala Chagas.

In cazul unui tromb nou, se administreaza tratament anticoagulant antivitamina K, sub care, trombul are timp sa se „organizeze” sau sa fie descompus de către organism.

Durata tratamentului anticoagulant este de la 3 la 6 luni, cu diferente între ghidul de cardiologie american si cel european. Decizia prelungirii peste acest interval aparține medicului curant, in functie de particularități.

Preluat din: Challenges in management of left ventricular thrombus
Fuad Habash et al. Ther Adv Cardiovasc Dis. 2017 Aug.

„Astmul cardiac”

Ce este „astmul cardiac”?

Nu orice respirație „șuieratoare” are cauza pulmonara.

In insuficienta cardiaca, se acumulează lichid acolo unde nu trebuie. Evident clinic și adesea motiv de prezentare la medic sunt: tumefierea gambelor, mărirea de volum a abdomenului cu sau fără durere și satietate precoce și/sau congestia pulmonara cu acea… „lipsa de aer”. 😷👃

Prezenta lichidului în peretele bronhiilor poate cauza contracția musculaturii acestora (bronhospasm). Confundat cu o exacerbare a unui afecțiuni obstructive pulmonare și tratat incorect cu bronhodilatatoare, poate sa afecteze prognosticul pacientului, cu creșterea riscului de mortalitate.

În cazul unei respirații deficitare, mai ales în poziție culcat și a unei tuse nocturne, consultați, de asemenea, si medicul cardiolog pentru a exclude un fenomen de insuficienta cardiaca. 🙂

Repornirea inimii

Stopul cardiac presupune incapacitatea inimii de a-și exercita funcția de pompa: contracțiile sunt ineficiente sau lipsesc, ca rezultat al unor anomalii electrice.

Simplificat, s-ar putea spune ca impulsurile electrice care ar trebui sa determine contracția inimii, fie sunt mult prea rapide și haotice ca mușchiul sa tina pasul, fie sunt absente.

 • Atunci când se oprește, activitatea electrica ar putea fi stimulata de medicamente precum Adrenalina. Monitorul arata o linie continua, fara inflexiuni, iar padelele nu ajuta! Actorii medici care resuscitează cu defibrilatorul o „asistola” au fost greșit informați.
 • Atunci când funcționează haotic, ca un computer suprasolicitat, inima are nevoie de o resetare. Pe monitor apare o „mazgalitura” aparte. Abea aici intervine socul electric, care readuce toate celulele la momentul zero: un nou început, cand celula-șef (nodul sinusal) se trezește prima și, printr-un efect de domino bine direcționat, le trezește progresiv pe toate celelalte. Apoi circuitul se reia continuu, de regula cu 70-80 de impulsuri pe minut.

Descoperirea ca socul electric poate sa trateze fibrilatia ventriculara s-a făcut accidental prin anii 1800. Insa pana atunci, era cunoscut faptul ca socul electric poate s-o provoace. Difera substratul.

De aceea, atunci când se descarca padelele, se striga „feriți-vă!”, pentru ca cei din jur sa se depărteze de pacient și sa nu stea in calea curentului electric. Aplicat necorespunzător, este foarte periculos.

Orice lucru pe lumea asta are 2 perspective. Una e buna. 😊

Fibrilatia atriala – o convertim?

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm al inimii ce presupune batai neregulate.

Este oare necesar sa restituim ritmul normal, regulat?

Diverse studii efectuate nu au demonstrat vreun beneficiu pe mortalitate, calitatea vieții si riscul de accident vascular cerebral sau de sângerare.

Prin urmare, ghidurile actuale de cardiologie nu recomanda cardioversia (restituirea ritmului normal) de prima intenție, decat în situații speciale. Decizia se ia în funcție de particularitățile pacientului și ale aritmiei.

Este nevoie, in schimb, sa ne asiguram ca frecventa cardiaca se menține <110 batai pe minut, optim între 60-80 de batai in condiții de repaus.

O frecventa cardiaca foarte rapida poate duce la așa-numita „tahicardiomiopatie”, adică deteriorarea funcției cardiace cauzata de un ritm accelerat. Aceasta problema este, de regula, reversibila, daca este aplicat tratamentul corespunzator de control al frecventei cardiace și nu sunt și alți factori incriminanti.

Preluat din Ghidul European de Management al Fibrilatiei Atriale 2020

Informații din Ghidul European de Management al Fibrilatiei Atriale 2020

Medicament pentru suflet

Fa rai din ce ai! Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru inima ta, inainte de toate, este sa te oprești s-o asculți. Sa nu te lași involuntar angrenat în tumultul societății… la nesfârșit. Mai mult decât o fac medicii la camera de garda sau în cabinete, noi suntem cei care ne decidem sănătatea în fiecare zi. Ca sa (nu ajungi sa) fii ajutat sa trăiești, trebuie mai întâi sa iti dai voie sa trăiești. Tu. Ție. Cu adevărat. Liber!

De la poziții în societate sau alte obiective, sa înțelegem întâi dacă sunt cu adevărat ale noastre și care este scopul din spate. Sa înaintăm în direcția dorita, dar sa nu umblam după dictare.

De la inima pleacă și tot la inima se întoarce totul, în aceasta circulație de câteva decenii cât avem fiecare, prin viata. Sa trăim conștient și asumat!

Iată și o poveste ilustrativa în acest sens:

„Un om de afaceri se plimba pe plajă, într-un mic sat de pescari. O barcă intră în port, iar din ea coborî un pescar cu un coș plin de pești. Afaceristul îl felicită pe pescar pentru peștii săi frumoși, întrebându-l:

– Cât timp ți-a luat să pescuiești acești pești?

– Destul de puțin, domnule, răspunse pescarul.

– Dar de ce nu ai rămas mai mult? Ca să prinzi mai mulți pești? întrebă afaceristul.

– Pentru că acești câțiva pești ne ajung mie și familiei mele.

– Și atunci ce faci în restul timpului?

– Păi mă scol când vreau și mă duc să pescuiesc un pic. Apoi mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta împreună cu soția. Seara mă duc în sat să mă întâlnesc cu prietenii. Bem un pahar de vin, cântăm la chitara și stăm la povești. O viață frumoasă, ce mai!

Omul de afaceri îl întrerupse:

– Ascultă! Am un M.B.A. de la Harvard și pot să te ajut. Ar trebui să începi prin a pescui mai mult, iar cu banii câștigați să-ți cumperi un vas mai mare. Cu banii pe care o să îi faci acum, poți să cumperi un al doilea vas și tot așa până când vei avea o mica flotă. Apoi, în loc să vinzi peștele unui intermediar, ai putea să negociezi singur cu fabrica sau să-ți deschizi propria fabrica de pește. Așa ai putea să renunți la sătucul ăsta și să te muți la New York, Los Angeles sau chiar Beverly Hills. De acolo îți vei putea dirija propriile afaceri.

Pescarul se gândi îndelung. Apoi întrebă temător:

– Cât timp ar lua toate astea?

– Între 15 și 20 de ani, răspunse omul de afaceri.

– Bine și după asta?

– Ei bine, acum devine interesant, continuă afaceristul zâmbind. La momentul oportun, poți să-ți listezi compania la bursă și să câștigi milioane!

– Milioane? se minună pescarul. Și apoi?

– Apoi poți să ieși liniștit la pensie. Să te scoli când ai chef, să pescuiești un pic, să te joci cu nepoții și să-ți faci siesta cât poftești cu soția. Iar serile ai putea să le petreci cu prietenii, bând un pahar de vin și cântând la chitara. Sau citind nepoților copiilor ori povești.

– Dar asta fac și acum, senor. De ce să aștept 20 de ani?”

Poveste preluata de pe jurnalspiritual.

Perindopril, si cei ca el

Sa facem cunostiinta!

Astăzi, vom face cunostiinta cu perindoprilul!

L-am ales doar ca reprezentant al clasei lui, pentru ca este cel mai frecvent utilizat și cunoscut vouă.

Ei bine, dincolo de efectul lui antihipertensiv, asa cum este cunoscut la modul general, el are multe alte efecte benefice.

Atunci când întreb ce medicamente iau, pacientii obișnuiesc sa mi le prezinte pe categorii. „De inima?”. De inima, de tensiune, de colesterol, de puls… Sa mi le spuneți pe toate, pentru ca toate sunt, de fapt, de inima. 😊

Perindoprilul este un medicament cu potențial de reducere a tensiunii arteriale, dar care noua, cardiologilor, ne place și pentru alte lucruri.
El ne ajuta cu:

➡️ revers-remodelarea cardiaca prin reducerea ingrosarii nefaste a muschiului cardiac
➡️ încetinirea progresiei sclerozei arterelor
➡️ evitarea ruperii depunerilor de aterom cu dezvoltarea ulterioara a cheagului care înfundă vasul
➡️ îmbunătățirea relatiei aport-consum de oxigen la nivelul țesutului cardiac
➡️ ameliorarea simptomelor la pacientii cu insuficienta cardiaca, prevenirea spitalizărilor și cresterea speranței de viata (în mod direct proporțional cu gravitatea bolii).
➡️ efect auxiliar în prevenția aritmiilor impreuna cu medicamentele specifice

❗Atentie! Nu luați medicamente fără recomandarea medicului dvs.! Administrarea necorespunzătoare poate fi periculoasa.

Sper ca v-a fost de folos!

Pacienti neprogramati

Programul meu de lucru în regim decontat de casa de asigurări de sănătate este ocupat pe mai multe luni. Daca un pacient își anulează consultatia, exista posibilitatea sa beneficiați de consultatie pe loc, chiar și fara programare. De asemenea, am pus la dispoziția dvs. chiar și un caiet cu pacienti in asteptare – întrebați recepția cum trebuie procedat.

In oricare alte cazuri, pacientii neprogramati pot fi evaluați DOAR ÎN MĂSURA TIMPULUI DISPONIBIL, fara a periclita atenția cuvenita celor programați.

Astfel, imi rezerv dreptul de a nu primi pacienti neprogramati, atunci când timpul nu imi permite o consultatie la standardele mele.

Scurtarea excesiva a timpului de consultatie și graba care deriva din asta, ar fi atât în detrimentul pacientului neprogramat, cat si al tuturor celor programați. Trebuie sa știți ca exista o LISTA DE PACIENTI în fiecare zi, care așteaptă sa între la ora stabilita și își doresc sa vorbească cu un medic odihnit și cu mintea limpede, canalizat exclusiv pe problema lor în acele minute dedicate. Acesta este sistemul civilizat și eficient în medicina de ambulator, pe care ni-l dorim cu toții.

In acest context, va rog, NU INTRATI NEINVITATI ÎN CABINET! Pentru întrebări, nelamuriri, sau orice alte solicitări, AȘTEPTAȚI TERMINAREA CONSULTAȚIEI ÎN CURS, adică momentul când pacientul părăsește cabinetul. Este vorba despre confidențialitate, intimitatea pacientului și focalizarea atentiei medicului.

SITUAȚIA PARTICULARA A URGENTELOR MEDICALE
Urgentele medicale sunt abordate cel mai corect și sigur la camerele de garda care dispun de echipamentul necesar și de personal specializat, ÎN CONTACT ZILNIC cu astfel de cazuri. Un avantaj este posibilitatea investigării rapide a oricărei suspiciuni de diagnostic și acordarea rapida a tratamentului corespunzator. Tineti seama ca adevăratele urgente, daca se prezinta in ambulator, tot la spital ajung în cele din urma. Va rog, nu întârziați soluția cea mai buna pentru situația dvs.!

Experienta dvs. în clinica este rezultatul unei munci în echipa, echipa din care și dvs. faceți parte! De aceea, eu va mulțumesc pentru înțelegere!

Schimbarea începe cu tine! Pentru sănătatea tuturor!

Despre fumat – tot ce trebuie sa știi (All you need to know about smoking)

*English version available below

Aud foarte mulți oameni care cred ca nu pot, sau nu considera necesar și atunci nu vor sa se lase de fumat.

In lumea în care lucrez, am văzut de nenumărate ori dorinta de viata. Nu aceea cu care ne trezim dimineața și vrem sa urcam pe munte, sau sa ne sărutam iubita. Am văzut dorinta de viata în forma ei bruta, cea mai pura. Dorința sa mai poți sa iei o gura de aer. Sa nu fie ultima!
Si e atât de clar în momentele alea cum dorinta de viata e de un milion de ori mai puternica decât dorinta de trage un fum. Si asta arata cât de mare ar putea fi voința lor de a se lasa de fumat. Oricine o poate face.

Păcat ca pentru mulți devine clar atunci când alegerea nu mai poate fi întoarsă.

Sanatatea e supusa la atâtea riscuri. Boala face parte din viata, pentru ca boala (simptomatica sau nu) trebuie sa fie finalul ei. E un fapt. Si nu trebuie sa evitam boala cu orice preț. Maniacii prevenției știu, spre exemplu, ca… TOTUL e cancerigen. La orice te-ai putea gândi, sigur găsești un studiu care afirma asta. Fel și fel de idei și stiluri de viata s-au născut de-a lungul timpului, unele simultan și totuși în contradicție, cu lucruri deletorii/benefice pentru sanatate: sa iti iei proteina din carne sau sa fii vegetarian, sa nu faci sport deloc sau sa faci sporturi extreme, sa mananci puțin și des sau sa postești 20 ore pe zi, sa gândești prea mult sau sa nu gândești deloc.. Si oamenii fac diverse lucruri extreme, nu intodeauna cu efectul scontat.

Inainte sa mergem acolo, sunt lucruri mici și de impact pe care le putem face. Lucruri evidente și simple. Spre exemplu, toți am văzut ca acolo unde este fum mereu, se înnegrește. La Altare, mai dai o mana de var. Dar la celule, nu întotdeauna se mai poate curata.

Cred ca nu e sănătos, sa cauți cu orice pret sănătatea. Pentru ca nu este o soluție universala.
Dar ceea ce ii sfătuiesc eu pe pacientii mei, este sa nu caute boala!

I hear a lot of people who think they can’t or who don’t believe it’s necessary to give up smoking, therefore they won’t do it.

In my job, I’ve seen a lot of times the desire of living. And I’m not talking about the pleasure of climbing a mountain or kissing your girlfriend. I’m talking about a pure, primary living instinct. People wishing they could enjoy again that so underappreciated easy breathing. Or even to take one more breath. Not to be their last one. And in those moments is so clear that for everyone the wish for living is 10 thousand times bigger than the wish for smoking. And that’s the true power of will they have! If they would only realise..

Unfortunately, for many of them the solution doesn’t seem that simple, or isn’t a choice at all, until they don’t have a choice anymore.

Our health is constantly endangered since the day we were born. Or even earlier. It’s the way of nature. We adapt to external stimuli, we evolve, we grow older. Sickness is part of life, because life’s end is sickness. Whether you feel it, or it takes place suddenly. It’s a fact. To do just about anything to prevent sickness, is sickness! Anything you could think of in this world could make you ill. Use your imagination, search on the internet and you could find a study for just about anything saying that it might harm you. A lot of ideas or lifestyles were born from that: some eat meat, some don’t, some have small and frecvent meals, some follow intermittent fasting, some do just stretching, some struggle with extreme physical goals, some think too much, some don’t think at all.. People engage in a lot of different life trends, presumably healthy.

People forgot about simple, proven and reachable things to do for our health, for our joy of living.
It’s well known that were is smoke the wall gets dirty. You can clean a wall, but you can’t always clean a cell, lung cell, heart cell, vascular cell, bladder cell, or any other cell smoking might hurt.

I think it’s not healthy to seek health by any means. There is not an unique known path for that.
Instead, what I do advice my patients is: do not seek illness!