Sindromul Wellens – diagnosticul uitat

In afara de infarctul miocardic clasic, cu supradenivelare clara și ușor recognoscibil tuturor pe ECG, acela căruia nimeni nu-i contesta gravitatea 🙂, sub umbrela sindroamelor coronariene acute regăsim și ALTE MORFOLOGII care implica RISC VITAL! (Cu… sau fără creștere enzimatica 🙂).

Una dintre aceste patologii este asa-zisul sindrom Wellens, o posibilitate care trebuie enunțata și abordata cu precauție, din cauza riscului mare de infarct miocardic și deces.

Sindromul Wellens poate fi identificat prin anomalii ale undei T pe ECG, în derivatiile precordiale, de obicei. Poate fi ori bifazica, ori negativa. Unda Q lipsește.
Pacientul prezintă istoric de angina, dar la momentul efectuării ECG, el nu are durere anginoasa. Enzimele cardiace pot fi normale!

Sindromul Wellens poate sa indice reperfuzia spontana după ocluzia unei artere foarte importante a inimii, denumita artera descendenta anterioara. Aceasta reperfuzie poate fi instabila și vasul se poate închide din nou, oricând, provocând durere cardiaca și ischemie (sufocarea extensiva a inimii).
Acest ciclu de ischemie-reperfuzie se poate repeta pana în momentul când vasul se închide definitiv și atunci avem de-a face cu ceea ce numim infarct acut.

Sindromul Wellens trebuie tratat ca o angina instabila, adică un sindrom coronarian acut.
Pacientul este preluat de spital unde i se recoltează analize specifice seriate, în dinamica! Coronarografia poate identifica diferite grade de ingustare a arterei (lumenului), pana la însăși ocluzia completa.

Sigur ca NU ORICE ANOMALIE DE UNDA T se identifica cu Wellens. Anomaliile undei T indica NUMEROASE POSIBILE DIAGNOSTICE, de aceea ele trebuie interpretate în context și trebuie efectuate INVESTIGAȚIILE NECESARE.

Pentru ca recunoașterea unui posibil sindrom Wellens și intervenția precoce pot preveni un eveniment nefast.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: