Ecografia cardiaca – opera de arta, in viziunea mea

Pot sa ii spun pacientului inca din primul minut ca are stenoza aortica stransa si peretii inimii ingrosati, dar poate sa imi ia si 40 de minute ca sa aplic formulele, sa fac toate calculele si sa scriu un rezultat complet. Si iata ca nu-s atat de ingrosati pe cat as fi crezut doar printr-o masuratoare directa!

Ce trebuie sa stim despre ecografia cardiaca?

Ecografia este o metoda neinvaziva, neiradianta, care ajuta la recunoasterea unor boli de inima, chiar inainte de a se manifesta prin vreun simptom.

Aduce date despre:

  • cele 4 camere ale inimii (atriul stang, ventriculul stang, atriul drept si ventriculul drept),
  • miocard (muschiul inimii – grosime si contractie),
  • valvele inimii (usite dintre atrii si ventriculi: valva mitrala, valva tricuspida; sau usite intre ventriculi si vase care pleaca de la inima: valva aorta, valva pulmonara),
  • pericardul (o patura cu care se inveleste inima),
  • vasele mari care se varsa in inima (precum vena cava inferioara) si cele care pleaca din inima (precum aorta),
  • functiile inimii – functia sistolica (functia de golire a inimii) si functia diastolica (functia de relaxare a muschiului ce permite umplerea inimii).

Dincolo de manualitatea operatorului si metodele de analiza ale fiecarui medic, ceea ce conteaza foarte mult in pronuntarea concluziilor este calitatea ecografului. Imaginea si, implicit masuratorile, pot diferi semnificativ in functie de cat ne ajuta aparatul. Asadar, este o metoda de investigare subiectiva si este recomandat sa se efectueze multiple masuratori, iar rezultatul sa se bazeze pe media acestora.

Inima este un organ in miscare, fapt care complica lucrurile. Teoria din spate nu este deloc usoara si implica cunostiinte de fizica si matematica. Pentru mine, orice ecografie cardiaca este o provocare, demna de toata atentia si meticulozitatea.

Unii pacienti au „fereastra ecografica dificila”. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in anumite incidente (perspective din care este privita inima) nu se pot obtine imagini clare si adecvate pentru o interpretare acurata. Cauza poate fi conformatia sau a structura peretelui toracic. Se intampla cu precadere la persoanele masive sau obeze, cele afectate de boli pulmonare, uneori in cazul glandelor mamare foarte devoltate cand este dificil sa te apropii corespunzator de spatiile intercostale, dar si la persoane foarte slabe, cu coastele foarte apropiate sau cu tulburari de statica ale coloanei vertebrale.

Cum se realizeaza investigatia? Odata ajuns in cabinetul medical, vei parcurge urmatoarele etape:

  • la bustul gol, te vei aseza pe un pat special, pe partea stanga sau pe spate
  • medicul va pune un gel pe o sonda, pe care o va misca pe zona pieptului, dar si pe abdomen si gat
  • miscarile inimii tale pot fi vazute pe un ecran video
  • filmuletele si imaginile salvate vor fi analizate ulterior, pentru elaborarea unui rezultat scris.

Actualmente, ecografia cardiaca a devenit un element aproape indispensabil pentru a pronunta un diagnostic complet, corespunzator, necesar adoptarii celei mai potrivite strategii terapeutice. Cu toate astea, nu toti pacientii au nevoie de aceasta. Totul porneste de la „suspiciunea clinica”. Exista, de asemenea, si unele situatii in care ecografia nu ar schimba cursul sau managementul bolii, iar efectuarea ei este redundanta. Asadar, indicatia o stabileste doar medicul cardiolog, in urma unei consultatii cuprinzatoare.

Din colectia proprie:

Stenoza aortica stransa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: