Caz surpriza – fizica din inima

Formule matematice, forte mecanice, presiuni, electricitate, dinamica fluidelor, pentru cei care nu cunosc, asta inseamna, de fapt, cardiologia si asta o face o specialitate deosebit de complexa. Intotdeauna am vazut-o asa. Toate acestea sunt studiate intr-un circuit impresionant care are ca punct de pornire centrul organismului – inima. 

Uneori, lucrurile se petrec altfel decat obisnuit inca de la nastere. Aceste abateri de la normal se numesc CARDIOPATII CONGENITALE.

Sub 3 din 10.000 de copii se nasc cu o malformatie cardiovasculara numita COARCTATIE DE AORTA. Printre ei se numara si pacienta mea tanara care s-a prezentat la o consultatie pentru valori tensionale usor, dar persistent crescute. 

Aceasta este povestea pe care v-am promis-o in articolul “Vreau doar..Nu am programare..Nu dureaza mult”. Ca si cardiolog (probabil ca si medic, in general), nu stii niciodata cu ce ai de-a face pana nu culegi toate datele necesare intr-o consultatie completa. Chiar si la cei care vin pentru probleme minore, chiar si la tineri, chiar si unde, cineva care priveste din exterior, se asteapta cel mai putin! De aceea pun pret pe timpul necesar unei consultatii corespunzatoare. (Ca om, nu poti sa le cunosti pe toate, sa nu gresesti niciodata si sa nu ratezi nimic, dar ca medic, preocuparea continua este sa ratezi cat mai putin!)

In cazul de fata, pornind de la o banala, usoara hipertensiune, dar coroborat cu alte modificari clinice pe care le-am observat, am investigat si am ajuns sa descoperim aceasta boala rara, in spatele problemei. Multumiri Spitalului Militar Central, si, in special, doctorului Valerius Smedescu care ne-a ajutat sa facem tomografia computerizata.

In continuare, voi explica ce inseamna, care sunt optiunile terapeutice si la ce ne putem astepta de la boala asta. Nu voi aborda partea de simptome, intrucat nu vreau sa trezesc ingrijorari inutile altor pacienti care citesc despre aceasta situatie rara. Mentionez doar ca, atunci cand coarctatia este severa, diagnosticul se pune la natere si necesita interventie urgenta. Cazurile mai usoare pot ramane ascunse multa vreme, cam pana cand adultul tanar se adreseaza medicului pentru o problema de natura cardio-vasculara si beneficiaza de un examen minutios si apoi de investigatii pe masura. Partea clinica ramane, insa, subiectul de interes al colegilor cardiologi.

Coarctatia: ce inseamna?

Este vorba de o ingustare a celui mai mare vas de sange din corp, aorta. Prin aorta, sangele pleaca de la inima, urmand ca, prin ramificatiile vasului, sa se distribuie la organe. Aorta porneste in sus, apoi se indoaie in torace, formeaza o crosa si coboara in abdomen. Din crosa se desprind 3 vase importante cu rol in oxigenarea capului si bratelor. Ingustarea apare, de regula, imediat sub originea arterei Subclavii stangi, care, dupa cum ii spune si numele, transporta sange pe sub clavicula, catre subsuoara stanga si se continua sub alte denumiri pana la varful degetelor. Cel mai adesea ingustarea cruta acest al treilea vas si se limiteaza la o portiune scurta din aorta descendenta toracica. Rareori (cum este si in cazul de fata), se poate asocia cu o aorta abdominala subdimensionata (“hipoplazica”) si/sau cu o afectare a crosei in portiunea ei tranversa (orizontala). 

Frecvent, se observa si bicuspidie aortica. Astfel, deschiderea inimii catre artera aorta nu se mai face prin 3 usite, dar prin 2.

Personal, dupa ce am inregistrat mai multe imagini ecografice, imi pare ca pacienta asociaza si o anomalie Ebstein usoara, cu o deplasare a foitei septale tricuspidiene de 8,3mm/m2, si o regurgitare tricuspidiana usoara-moderata. Acest lucru, ar face cazul si mai rar, boala Ebstein aparand la cca. 1 din 200.000 de nou-nascuti.

Am facut cateva desene pentru a reprezenta cele anterior descrise. Regasiti aici circulatia sangelui prin si de la inima, precum si cateva notiuni despre Ebstein.

Coarctatia: o problema genetica?

Nu exista raspunsuri clare despre cum apare si care este cauza. Dar daca tu ai coarctatie, este mai probabil ca parintii tai, fratii si surorile sa aiba si ei un defect al inimii. Ar fi indicat sa fie evaluati fiecare, printr-o ecografie cardiaca. Cat despre copii, daca boala ta a fost descoperita ulterior conceperii, trebuie sa stii ca exista un risc de 3-10% de transmitere a unui defect la fat. Cel mic ar trebui investigat deopotriva.

Coarctatia: ce e de facut?

Exista actual, mai multe optiuni de largire a aortei. Ele sunt adapatate fiecarui caz in parte. In mod individual, se insumeaza toate informatiile obtinute clinic, ecografic, prin CT/RMN si echipa inimii apreciaza posibilitatea, complexitatea interventiei, riscurile vs. beneficiile. In situatiile comune, portiunea stramta este inlaturata chirurgical, si capetele aortei sunt reatasate. Se pot folosi materiale inlocuitoare ale vasului de forma unui tub. Uneori, vasul poate fi largit prin umflarea in interiorul lui a unui balonas. Decizia finala este majoritar influentata de opinia si experienta medicului chirurg.

Coarctatia: complicatii

  • Necorectata, ingustarea poate progresa lent, pe masura ce inaintam in varsta.
  • Chiar si dupa repararea defectului se poate intampla ca vasul, in timp, sa se stramtoreze iar. Materialele straine organismului, folosite pentru corectie, predispun, ulterior, la infectii. Anumite proceduri stomatologice, precum extractiile dentare, vor trebui efectuate cu maxima precautie si sub protectie antibiotica. Hipertensiunea poate sa persiste chiar si dupa corectie, caz in care tratamentul medicamentos trebuie continuat.
  • Unii pacienti dezvolta anevrisme (dilatari localizate ale vaselor de sange). De multe ori, ele apar la nivelul vaselor cerebrale. Combinate sau nu cu o presiune sanguina mare, aceste dilatatii se pot complica cu ruptura vasului. De aceea este recomandata o explorare imagistica periodic, pentru a depista aceasta tendinta. 
  • O valva aortica bicuspida implica niste anomalii structurale locale sau o directionare necorespunzatoare a sangelui, astfel incat, in timp, poate sa apare o regurgitare a sangelui in cavitatea-pompa a inimii. Acest lucru se urmareste cu ajutorul ecografiei cardiace anual. 
  • Boala cardiaca ischemica poate fi o consecinta a hipertensiunii arteriale precoce, persistente, de durata. Si in acest caz, un regim de viata sanatos cu controlul factorilor de risc cardio-vascular, este recomandat in preventie. Nu fumam, nu mancam sarat, ne luam medicamentele, avem activitate fizica, tinem greutatea sub control! 

Coarctatia: precautii

  • Se vor evita exercitiile fizice intense si sunt interzise cele izometrice de tipul ridicarii de greutati.
  • Dupa corectie, majoritatea femeilor pot duce o sarcina la bun sfarsit. Dar cata vreme aorta este ingustata sau prezinta anevrisme, o sarcina implica un risc crescut atat pentru mama cat si pentru fat.

Coarctatia: prognostic

Coarctatia este o boala pe viata. Dar multumita noilor tehnologii si metodelor de preventie si tratament ale complicatiilor bolii, se poate trai bine-mersi, pentru muuult timp. Capul sus si tot inainte!

– Un articol dedicat pacientei mele cu coarctatie, dar adresat si studentilor sau altora interesati, pentru ca prezint simplicat cateva aspecte ale bolilor congenitale (capitol pe care, si noua, cardiologilor, ne-a fost greu sa-l invatam din carti).

Cateva dintre imaginile ecografice inregistrate:

Aorta abdominala hipoplazica
Suprasternal
Suprasternal
Suprasternal
Aorta abdominala
A4C
A4C
A4C
Regurgitare tricuspidiana
Regurgitare tricuspidiana
A4C
A4C
A4C
A4C
A4C
A4C

Surse de informare generale:

  • Site-ul si materialele Societatii Europene de Cardiologie
  • Site-ul si materialele Colegiului American de Cardiologie/Asociatia Americana a Inimii
  • Ecocardiographic Atlas of Adult Congenital Heart Disease – Sadeghian, Savand-Roomi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: