„Vreau doar.. Nu am programare.. Nu dureaza mult”

„Vreau doar o reteta”

  • Nicio reteta nu se da fara sa bifezi in calculator „consultatie”. Asta inseamna ca medicul respectiv te-a vazut de-a fir a par si a decis el insusi sa prescrie acel tratament. Daca in cazul medicului de familie, acesta actioneaza in baza unei scrisori medicale eliberata de un specialist axat pe problema, medicul cardiolog ia propriile decizii conform carora prescrie reteta. Acestea pot sa difere de ale medicului cardiolog care te-a vazut anterior, pentru ca fiecare medic are propria opinie sau pentru ca starea ta s-a schimbat, si, in functie de un cumul de date (simptomele tale, examen clinic, analizele de sange, etc), va hotari cea mai buna conduita medicala la acest moment.

„Vreau doar o scrisoare medicala”

  • Din pacate, scrisoarea medicala a devenit o formalitate. Dar are si ea un rol. Exista un motiv pentru care se solicita o noua scrisoare medicala la un interval de timp. Scrisoarea medicala ar trebui sa contina informatii foarte importante despre starea ta de sanatate: ce te supara, examenul clinic, diagnosticele tale in intregime (sau, macar, cele mai importante diagnostice asociate cu domeniul de activitate al medicului care ti-o prescrie), si tratamentul actualizat. ACTUALIZAT – asta e cuvantul cheie in situatia asta. Lucrurile se mai schimba. Chiar si atunci cand tu te simti bine, nu inseamna ca toate procesele care se desfasoara in organismul tau, se desfasoara la fel de bine pe cat ti se pare tie ca te simti. In acest stadiu, rolul medicului este sa previna ca lucrurile care decurg defectuos sa ajunga, in timp, sa te faca sa te simti rau. Nu toate medicamentele actioneaza pe simptome (adica pe ceea ce simti tu). In cardiologie, cele mai multe (si cele mai importante) impiedica niste procese care, altminteri, iti vor afecta grav starea de sanatate, adeseori, pe nesimtite. Tu te schimbi, corpul tau e in continua schimbare, perceptia medicului se schimba cu experienta pe care o dobandeste, informatiile medicale se actualizeaza continuu. De aici si nevoia unei alte scrisori medicale.

Asadar: „Vreau doar o reteta” sau „Vreau doar o scrisoare medicala”, implica acelasi timp ca si o consultatie obisnuita. Mari surprize poti sa ai uneori, facand doar un ecg. Asa surprize, ca trebuie sa chemi ambulanta. Sau sa petreci mai bine de 25 de minute ca sa explici un nou tratament, indispensabil, de tipul anticoagulantelor orale. Chiar unde te astepti mai putin. Chiar si la tineri.

Numai medicul poate aprecia cat dureaza. Si asta abia dupa ce isi culege de la tine toate informatiile. Am sa va spun o poveste interesanta. Va urma! ☺️

Intre timp:

  • Daca aveti nevoie de medicamente compensate: si medicul de familie le poate prescrie mai departe in baza scrisorii medicale primite la ultimul consult.
  • Daca a expirat scrisoarea medicala: si medicul de familie poate decide tratamentul si poate prescrie pe propria raspundere, nu toate, dar multe din medicamentele care se folosesc in cardiologie. Nu subestimati medicii de familie! Sunt medici, nu birocrati!
  • Fa-ti programare din timp la medicul cardiolog chiar daca ai nevoie „doar de o reteta compensata” sau „doar de o scrisoare medicala”. E responsabilitatea ta. Numim „urgente”, doar urgentele medicale.
  • Daca se intampla insa, sa ramai fara medicamente inainte de vizita la medic, sa ai in vedere ca poti merge cu ultima scrisoare medicala eliberata pentru a-ti cumpara direct cu ea, cateva pastilute din cele care iti lipsesc. La pret intreg.
  • Nu uita sa duci scrisoarea medicala la medicul de familie. Dar pastreaza intotdeauna acasa o copie dupa ea! Dupa acea scrisoare ar trebui sa te ghidezi, ca sa stii cum sa iti iei medicamentele. Tot pe acea scrisoare ar trebui sa fie notate si investigatiile pe care trebuie sa le faci, sau alte recomandari.
  • Timpul nu se dilata. Uneori se poate intampla sa aveti noroc, sa lipseasca cineva sau sa se alinieze toate astrele si consultatiile sa se desfasoare mai rapid. Atunci, cu siguranta o sa vi se faca loc in program. Altfel, nu se poate. Nu este corect fata de ceilalti pacienti pentru care se prelungeste timpul de asteptare. Uneori prea mult. Nu este corect fata de medic, care, oricum sta peste program. Care, oricum mai are de citit si acasa (despre voi, pentru voi). Cata vreme dorim sa mentinem aceeasi calitate a actului medical, nu se poate. Fizica nu ne lasa. 🙂 Si va multumim pentru intelegere! 🙏

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: