Sigur asta e aritmia mea?

Esti tanar si ai palpitatii?
Ritmul tau cardiac ajunge la 130-150 de batai pe minut, fara sa faci niciun efort? Se intampla asta periodic frecvent, sau de felul lui pulsul e mai mare de 100?
Deseori interpretate ca atacuri de panica sau anxietate, sunt o multime de aritmii la care ma pot gandi la acesti pacienti. Si am sa le enumar pe cele mai caracteristice tanarului sanatos:

  • flutter atrial
  • tahicardie atriala
  • tahicardii cu originea intre atrii si ventriculi
  • tahicardie sinusala inadecvata
  • sindromul tahicardiei posturale ortostatice
  • tahicardia sinusala fiziologica ca raspuns la modificarile hormonale sau hidroelectrolitice din corp, anemie sau infectii.

Iar aceste aritmii, pot fi usor confundate una cu cealalta. Nu de putine ori, deosebirea dintre ele este foarte dificila, dar de mare importanta pentru un management adecvat.
Ne ajutam de o descriere teoretica a fiecareia (si aceasta cu caracteristici intrepatrunse), dar nu intotdeauna ECG-ul releva cel mai tipic aspect.

Judecata clinicianului conteaza mult, timpul si atentia pe care il acorda cazului, apoi cunostiintele si experienta acumulata. Poate nu intotdeauna avem raspunsul corect, dar simplul fapt ca-ti ridica intrebarea: „dar daca nu este asa?”, poate sa faca diferenta. Poate sa scape un om de anticoagulant pe viata, sau invers. Si e doar un exemplu. Nu e loc de superficialitate.

Ce recomand? Atunci cand te-ai pricopsit cu un tratament permanent care nu prea iti surade, sau cand problema ta nu pare a fi rezolvata, recomand o a doua opinie. Si mie imi place notiunea de „a doua opinie”. Inclusiv pacientilor mei le recomand acest lucru atunci cand consider de cuviinta. Sau recomand un medic cu supraspecializare pe problema, daca este cazul. Noi, cardiologii, lucram impreuna, nu concuram unul impotriva celuilalt. Fiecare poate sa aduca un plus de beneficiu cu ideea lui. Si fiecare isi cunoaste bucatica. Cine le stie si le face pe toate, nu face bine nimic. Inca nu traim sute de ani ca sa mergem in profunzime cu toata medicina.

Impreuna pentru voi!

Dincolo de imaginea atasata mai jos, care se traduce simplu prin: „medicina nu-i usoara”, se ascunde o teorie vasta. Practica, e si mai interesanta! (in special pentru colegii juniori, in speranta ca va e util).

Imagine preluata din ghidul european de tahiaritmii supraventriculare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: