Hipertensiunea arteriala in legatura cu chisturile renale

Daca esti inca tanar si ai probleme cu tensiunea arteriala, merita sa vorbim si despre: BOALA POLICHISTICA RENALA. Este o afectiune caracterizata prin dezvoltarea chisturilor in rinichi, transmisa genetic, care afecteaza aproximativ 7 milioane de oameni in lume. Unul din ei mi-a intrat recent in cabinet.

In stadiile initiale ale bolii, pacientii sunt asimptomatici. Peretele chisturilor este puternic vascularizat, relativ fragil si predispus la sangerare. De regula in jurul varstei de 30 ani apare prima sangerare in urina si tinde sa se tot repete ulterior. Mai tarziu, pe masura ce mii de chisturi se dezvolta, rinichii cresc in dimensiuni cauzand durere abdominala sau de spate, fie prin impingerea capsulei ce inveleste rinichiul, fie prin compresia structurilor invecinate. Partea de rinichi inca functionala, neinghesuita foarte tare, depune munca suplimentara pentru a asigura o curatare eficienta a organismului de reziduri. In timp, capacitatea de concentrare a urinei scade. Prin rinichi incep sa se piarda proteine. Cu cat rinichiul e mai mare, cu atat el face treaba mai putina.

Nu la fel se intampla si cu ficatul, care poate fi si el implicat, mai frecvent si mai important la femei, din cauza acelui hormon pe nume estrogen. Chisturile hepatice pot determina lipsa de aer, satietate precoce, distensie abdominala, dar, in mare, ficatul isi continua treaba.

De 5 ori mai frecvent decat in restul populatiei ne intalnim cu dilatari localizate ale vaselor creierului, numite anevrisme, insa semnificatia si riscurile asociate lor sunt strans legate de genetica. Nu merita sa le cautam dinadins daca in familie n-a avut nimeni sangerare cerebrala.

Frecvent, acesti pacienti asociaza modificari ale usitelor dintre camerele stangi ale inimii, de obicei fara o afectare demna de luat in seama.

Si, in sfarsit, hipertensiunea arteriala: aceasta apare in cadrul bolii polichistice renale la 30% din copii si atinge un procent de 60% la adultul tanar. Afectarea variatiilor normale ale tensiunii odata ce se lasa noaptea, se observa inca dinaintea inregistrarii unor cresteri a valorilor. Hipertensivi sau nu, in sistemul celor cu boala polichistica renala sunt cantitati mari de renina si aldosteron, chiar si la nivelul chistului in sine. Astea doua, impreuna cu o stimulare a sistemului nervos si cu o contractie exagerata a peretilor vaselor de sange determina in timp ridicarea tensiunii.

Dilatarea normala a vaselor de sange (necesara atunci cand e nevoie de un flux mai mare) este afectata, atat in vasele care trec pe sub piele, cat si in cele care urca pe deasupra inimii. Inca din stadiile precoce de boala se observa o rigiditate a arterelor, inflamatie si stres de ordin molecular. Ei bine, toate acestea cumulate pot contibui la aparitia timpurie a aterosclerozei, problema aceea pacatoasa care sufoca creierul si inima.

Ce trebuie sa facem cand ne lovim de aceasta boala? Alimentatie bogata in fibre, saraca in cofeina, 20-30 minute de exercitii fizice de 3 ori pe saptamana, 3-4l apa/zi daca functia rinichiului este inca conservata. Se spune ca diluarea urinei ar putea suprima cresterea chisturilor. Fumatul in sine este un factor favorizant al dezvoltarii lor asa ca se doreste renuntarea. Administrarea de rutina a statinelor a fost dezbatuta, dar deocamdata ele se vor folosi potrivit riscului cardio-vascular asociat. Cat despre tensiune, in ce masura se justifica un opozant al acelei renine de care vorbeam, daca are el vreun rol protector al rinichiului chiar si in aceasta boala sau din contra, poate declansa uneori injurie renala acuta, daca un blocant al calciului si implicit al contractiei arterelor poate fi de ajutor pe de o parte, dar poate favoriza aparitia chisturilor pe de alta, cea mai potrivita abordare a acestui grup de pacienti, o vorbim la cabinet. 😊

Imagine preluata din „Oxford Textbook of Clinical Nephrology – Fourth Edition”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: