Amlodipina – reactii adverse rare

Desi este un medicament preferat al meu, am intalnit in ultimele luni destul de multe alergii la amlodipina: edem al fetei si al mainilor la pacient care nu avea probleme doar cu perindopril, lacrimare si conjunctve hiperemice la o alta pacienta, alergie cutanata la un altul. Invatata fiind ca inhibitorul e capul rautatilor, am avut surpriza sa vad ca problemele au disparut cand pacientii au intrerupt amlodipina si au continuat totusi cu inhibitorul.

Dincolo de alergii, un domn fara vreun antitrombotic in tratament afirma: „Am vrut sa-mi masor glicemia si mi-a tasnit sangele pe fata. Nu se mai oprea sangerarea. Stomatologul mi-a zis, la fel, ca sangerez foarte usor si mult” – lucrurile au revenit la normal dupa oprirea amlodipinei.

Desi asa-zise foarte rare, iata cateva efecte adverse pe care eu le-am intalnit la cabinet: (Poate va ajuta, daca va confruntati cu ele si nu stiti de unde)

  • Trombocitopenie – scaderea numarului de trombocite din sange, care poate determina invinetiri aparute usor sau sangerari nazale.
  • Reactii alergice cu umflarea pielii fetei sau extremitatilor, umflarea buzelor sau limbii, umflarea mucoasei de la nivelul gurii sau gatului, determinand senzatie de lipsa de aer si dificultati de inghitire (edem angioneurotic).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: